Soliť či nesoliť? Zatočte so snehom pred svojím (drevo)domom

drevodom Timberhouse

Táto hamletovská otázka v sebe ukrýva skutočnú dilemu. Poznáme na ňu viaceré odpovede a dúfame, že vám niektorá z nich ukáže to správne riešenie pre údržbu prístupovej cesty, chodníka a bezprostredných priestorov pred vaším domom. Ak soliť, respektíve sypať, tak čím? Ak nesypať, tak odhŕňať či topiť? Čítajte ďalej a dozviete sa o niekoľkých spôsoboch zbavovania sa nástrah zimného obdobia.

Posypová soľ – účinná i škodlivá

Jej výhodou je bežná dostupnosť za prijateľnú cenu v takmer všetkých hobby marketoch či e-shopoch. Ďalším plusom je jednoduché použitie a nepopierateľný funkčný rozmrazovací účinok do – 6°C vonkajšej teploty. Následný efekt je pomerne rýchly, ľad a sneh sa po jej aplikácii naozaj rozpustí.

Má však aj svoje nevýhody.  Stáva sa neúčinnou, akonáhle zavládnu tuhé mrazy a teplota klesne pod spomínaných – 6°C, prípadne ak napadne čerstvý sneh. Okrem toho poškodzuje obuv i labky našich štvornohých miláčikov. Šetrnou alternatívou by mohla byť špeciálna posypová soľ vyrábaná pre psov a mačky, ale cenové relácie, v ktorých sa pohybuje, sú mnohonásobne vyššie. V neposlednom rade škodí posypová soľ pôde, a tým pádom aj vegetácii (živým plotom, stromom, kríkom) a časom sa dostáva do spodných vôd. Navyše narúša celistvosť betónu.          

Dnes už existujú rôzne ekologické posypové zmesi(napr. chlorid vápenatý či zeolit), ktoré sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu, aj keď cenovo menej výhodné.

Popoluškino riešenie – drevený popol

Drevený popol je ďalším užitočným pomocníkom, vyskytujúcim sa od nepamäti tradične predovšetkým na dedine, vďaka používaniu kotlov na tuhé palivo, kachľových piecok či krbových kachlí. Jeho hlavná devíza je expresná účinnosť. Ihneď zabráni pokĺznutiu na ľade, aj keď pravdou je, že ten samotný samozrejme neodstráni. Naviac, pri ďalšom nasnežení je posyp potrebné opakovať.

Popol prírode neškodí, práve naopak, minerálne látky v ňom obsiahnuté, najmä fosfor, vápnik, horčík a draslík, preniknutím do pôdy skončia ako najekologickejšie hnojivo. Žiaľ, kto sa nemusí potešiť je ten, kto má na starosti upratovanie, pretože popol sa môže nalepiť na podrážku obuvi a následne znečistiť váš interiér.

Uhoľná škvara, štrk či piliny?

Ide o spečený pórovitý popol, odpad z uhlia. Negatívom je, že obsahuje ťažké kovy a na pôdu má opačný efekt ako popol z dreva. Na druhú stranu treba priznať, že protišmykovo pôsobí aj po ďalšej nádielke snehovej pokrývky a neporiadku v dome je menej. V zime môžeme použiť aj ďalšie mechanické posypové materiály ako napríklad štrk, piesok, brizolit, piliny, hobliny. Všetky majú svoje plusy, ale aj mínusy.

Posyp? Radšej lopatu!

Ak odmietate posyp v akejkoľvek forme, potom je tu možnosť odhŕňania snehu na malej ploche starou dobrou lopatou a odstránenia ľadu sekáčikom. Výber lopaty si dobre premyslite, existujú viaceré modely. Keďže ju budete poriadne zaťažovať, mali by ste investovať do kvality, aby vám vydržala viac ako jedno súperenie so snehom. Na čerstvo napadaný, ešte neusadnutý sneh („prašan“) vám postačí poriadna metla s robustnými štetinami. Niektorí si dokonca pomáhajú fukárom na lístie. Ak sa váš drevodom nachádza na väčšom pozemku, možno by bolo vhodné zaobstarať si snehovú frézu.

Bojovať sa dá aj alternatívne a netradične

Najvyššie štádium komfortu pri ochrane vašej príjazdovej cesty a chodníkov pred zasneženia je zabudované vyhrievanie chodníkov a garážových vjazdov pomocou vykurovacích rohoží a káblov. Ako poslednú možnosť ponúkame použitie plastovej plachty. Tú rozprestrieme tam, kde najviac potrebujeme, a po zasnežení potiahneme, alebo zhrnieme. Výsledok bude určite uspokojivý, a to ste nemuseli použiť ani jednu z doterajších možností.                                                                                                                     

Samozrejme je len na vás, ktorou z našich dobre mienených rád sa inšpirujete. Každý má iné priority alebo možnosti, ktoré sa naviac časom menia, alebo len striedajú.  My si myslíme, že tou najväčšou by ale malo byť vaše zdravie a až potom všetko ostatné.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok