Najkrajšie drevostavby na Slovensku a bonus zo zahraničia

drevostavba

Na Slovensku sa nachádza veľa vydarených a  veľmi pekných drevostavieb. Je zrejmé, že sa bude jednať čiastočne vždy o subjektívnu selekciu. My sme vychádzali pri výbere väčšiny objektov z nominácií na ocenenie Drevostavba roka.

Rodinný dom Gbeľany – oku lahodiaca harmónia

Podklady a zdroj fotografií: mojdom.sk

Celkové poňatie tohto zaujímavého domu čo sa priestoru týka, je skutočne štedré. Tvoria ho dva základné bloky, ktoré sú od seba nerušivo odlíšené nielen farebným prevedením, ale aj koncepčným riešením sklonu striech na plochú a pultovú alternatívu. Začlenenie stavby je vhodne zladené so svahovitým terénom a ako celok vytvára vkusnú panorámu s dynamickými prvkami a nevtieravým prevedením.

Vila v Záhorských sadoch – koncepčná zladenosť

Podklady a zdroj fotografií: mojdom.sk

Tento rodinný dom umiestnený na veľkej parcele je charakteristický výnimočným ponímaním. Prejavuje sa to napríklad vkusným biojazierkom umiestneným v tesnom dotyku s terasou domu. Čiastočné zakrytie terasy môže navodzovať predstavu tmavého vnútorného priestoru v samotnom dome, ale nie je to tak. Je tomu umne zabránené strešnými okennými otvormi nad ňou, v úrovni „druhého“ podlažia sú použité zvýšené okenné sklá. Drevené materiály a to aj v nosnej konštrukcii boli dobre a premyslene zúročené.

Rodinný dom Javorová alej, Bratislava – siamské dvojičky

Podklady a zdroj fotografií: mojdom.sk

Pre tento dom je typický triezvy tvar a čisté línie. Sedlové strechy a ich riešenie s vnútorným úžľabím, skrytými žľabmi je skutočnou výzvou a to naozaj netradičnou. Aby sa staviteľ vyhol fádnemu stereotypu farebne aj materiálovo jednotnej fasády, boli použité v jej časti drevené obklady. Tým sa v podstate dosiahol jednak zjednotený kontrast bielych plôch omietky a prírodného materiálu dreva a zároveň sa umocnil farebný kontrast v spojení s materiálovým a z neho vyplývajúcim teplotným vyznením.  

Rodinný dom v Záhorskej Bystrici – progres zo severu v symbióze s prírodou

zdroj: Michal Lachkovič

Dom je charakteristický modernými zložkami a prírodnými materiálmi. Sála z neho škandinávsky dizajn a jeho známy minimalizmus s jednoduchými tvarmi. Dom je vsadený do terénu ukončeného lesom tak, aby s ním maximálne ladil a „nekričal“ do priestoru. Fasáda je tvorená silikónovou omietkou a sibírskym smrekovcom, ktorý, podotýkame, neprešiel žiadnou povrchovou úpravou. Na drevené obloženie boli použité CLT panely a drevené sendvičové panely.

Cisársko-kráľovská historická Jazdiareň Nové Zámky – veľkorysosť priestoru

Podklady a zdroj fotografií: novezamkyfotoalbum.sk

Jazdiareň v Nových Zámkoch je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu pod zaužívaným názvom „Kasárne Márie Terézie“. Jedinečným prvkom stavby, ktorá sa zachovala až do súčasnosti, je pôvodná drevená strešná konštrukcia. Má výšku 25 metrov, šírku 22 metrov a dĺžku 70 metrov. Z hľadiska typologického druhu je pravdepodobne jediným zachovaným objektom svojho druhu na území SR.

​Zahraničný bonus: Mjøstårnet – budúcnosť drevených výškových budov

Podklady a zdroj fotografií: moelven.com

​Zažitú predstavu o tom, že výstavba vyšších budov je problematická, ak nie nemožná, búra nasledovný príklad aktuálne (otvorená v marci 2019) oficiálne najvyššej drevenej stavby sveta Mjøstårnet. Ide o 18 poschodový mrakodrap s výškou 85,4 m. Pri stavebných prácach bolo použité ako základný konštrukčný prvok pre stĺpy, nosníky a stužujúce diagonály lepené lamelované drevo. Ide o drevo, ktoré bolo hobľované a následne jednotlivé vrstvy zlepené kvalitnými lepidlami odolnými voči vlhkosti. Môže byť formované do rôznych tvarov, ako napríklad oblúkov. Ďalej je odolný proti ohňu, pevný, ohybný a v neposlednom rade nákladovo efektívny.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok