Nechajte vietor za oknami alebo ako na netesniace okná

netesniace okno

Cítite svieži vánok na tvári, aj keď máte okná zatvorené? Nič príjemné pre vašu pohodu, zdravie ani peňaženku. Poradíme vám, ako na to, aby vám už viac neťahalo od okien a mohli ste si užiť pokojné chvíle vo svojom drevodome.

Odkiaľ že nám to fúka?

Najskôr lokalizujte zdroj. Nemusí to hneď znamenať, že problém je zákonite v oknách, ale priznajme si to, väčšinou sa práve tie dostanú do hľadáčika našej pozornosti. Spravidla sa potom ukáže, že právom. Dnes sa teda zameriame na plastové okná.

Zistite konkrétne miesto, kadiaľ prefukuje

Ako? Ak sa nechcete spoľahnúť na svoje dlane, alebo tvár, či ucho priložené k rámu okna, ktoré by zaregistrovali prúdenie vzduchu na pokožke alebo väčšiu hlučnosť, vyskúšajte jednu z týchto možností. Použite sviečku. Po zapálení s ňou pomaly pohybujte okolo rámu okna a sledujte plamienok. Ak sa rozkmitá, netesné miesto ste našli. Alebo skúste vložiť papierový pásik medzi rám a krídlo. Okno následne zavrite a skúste s papierikom pohybovať. Ak to pôjde ľahko, nechcenú medzeru ste identifikovali, ak ťažko alebo vôbec, okno tesní dobre.

Netesné miesto môže byť v priestore medzi:   

  1. krídlom a rámom
  2. sklom a krídlom
  3. rámom a ostením

Ak prefukuje medzi krídlom a rámom, príčin môže byť viac:

Opotrebované tesnenie

Aj to najkvalitnejšie tesnenie sa časom znehodnotí. Napomôže tomu vplyv počasia, striedanie teplôt, častá nešetrná manipulácia a zanedbaná starostlivosť. Ide o najjednoduchšie a pomerne lacno odstrániteľnú poruchu. Ak tesnenie ešte nemá trhliny, alebo iné trvalé deformácie, skúste ho ošetriť silikónovým olejom alebo glycerínom. To obnoví jeho pružnosť, zabráni primŕzaniu a zastaví povrchovú koróziu. Stane sa opäť funkčným. Ak je poškodenie vo vyššom, nemennom štádiu, dá sa vymeniť. Aby k tomu dochádzalo čo najmenej, venujte tesneniu náležitú pozornosť. Stojí to za to.

Krídlo neprilieha k okennému rámu

Ak je tesnenie v poriadku, ďalšou možnosťou je tá, že krídlo neprilieha dostatočne presne k okennému rámu. Tento nedostatok môže mať pôvod v nesprávne vykonanej montáži a zlom nastavení kovania. Tá si vyžaduje skutočne profesionálnu zručnosť a remeselnícky kumšt. Svojpomocnú montáž neodporúčame.

Deformácia krídla a rámu

Ak spozorujete tento problém, ide už o závažnejšiu poruchu. Našťastie sa však nevyskytuje často. Ak je pokrivenie menšie, servisný technik ho môže zarovnať, alebo použiť silnejšiu výstuž. Avšak väčšia deformácia sa dá vyriešiť len výmenou okna.

Ak prefukuje medzi sklom a krídlom         

Keď vypozorujete, že prefukuje medzi sklom a krídlom, je potrebné opraviť samotné zasklenie. Ak sa dá, zavolajte si servisného technika, ktorý okno odlištuje, sklo vyberie z krídla a znovu vypodložkuje, usadí a lišty naklepe späť. Pre laika by to bola pravdepodobne problematická práca s neistým výsledkom.

Ak prefukuje medzi rámom a ostením

Chybu hľadajte v stene. Môže ísť o popraskanú omietku. Tú môžete zatmeliť. Dnes je už v ponuke skutočne široká paleta tmelov špeciálne určených na korekciu omietok, a to aj vo forme menších praktických túb. Ak je príčinou pôvodne vykonaná nekvalitná montáž, môže sa stať, že bude nutné odstrániť časť ostenia okolo rámu so všetkým materiálom, ktorý ho tvoril a vzniknutý uvoľnený priestor tentoraz poctivo vyplniť kvalitným tesniacim izolantom. Veríme, že sme vám pomohli pri odhaľovaní príčin vánku za nesprávnou stranou okna a prajeme vám, aby sa vám čím skôr prípadné poruchy podarili ľahko a rýchlo odstrániť.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok