Ako vybrať ideálnu lokalitu pre svoj drevodom?

lokalita domu

Máte už konkrétnu predstavu vášho drevodomu­? Ten najdôležitejší krok máte za sebou. Ale máte už preň vybraný aj zodpovedajúci pozemok? Ani ten najkrajší dom, ak je umiestnený v nevhodnej lokalite, vám nedokáže neposkytnúť to pravé potešenie z bývania, aké si predstavujete. Ak hľadáte vhodné miesto pre svoj nový dom, tento článok je práve pre vás. Podľa akých kritérií je najlepšie sa rozhodovať?

Cena

Cena je skutočne dôležitou hodnotou na stupnici výberu a môže byť limitujúcim faktorom. Práve preto je vhodné mať dobre premyslené, čo od lokality očakávate, aby ste mohli určiť jej hodnotu pre vás. Potom sa vám bude ľahšie rozhodovať, či vám stojí za vynaložené finančné prostriedky. Nezabúdajte na to, že budete potrebovať ešte postaviť drevodom. Skúste porovnávať ceny v širšom okolí, alebo si pozrite cenové mapy. Možno vám pomôžu zorientovať sa, hoci trhové ceny môžu byť rozdielne.

Dopravná dostupnosť

Môže byť kľúčová ohľadom spokojnosti s bývaním. Nádherný výhľad na končiare hôr, lesy, lúky, rieku či potôčik je naozaj romantický, ale je dobré prihliadnuť aj na reálny život a z neho vyplývajúce každodenné potreby. A to nielen pre vás, ale aj pre celú rodinu. Chcete bývať v meste alebo mimo neho? Spýtajte sa sami seba, koľko času chcete stráviť v aute alebo hromadných dopravných prostriedkoch na ceste do práce, vození detí do školy, na krúžky, alebo kultúrno-spoločenské udalosti.                                                                             

Občianska vybavenosť        

V rodinnom dome strávite nezanedbateľnú časť života. Aby to nebol len život o „bývaní“, preverte si úroveň občianskej vybavenosti. Aké a či vôbec sú v lokalite škôlky, školy, zdravotnícke zariadenia, sociálne služby, kultúrne a športové zariadenia, finančné služby alebo služby ako také (obchody, pošta, kaderníctvo, autoservis a podobne). Ideálne je mať toto všetko v rozumnej miere na dosah, čo nebýva vždy jednoduché v čase silných developerských tlakov (zahusťovanie na úkor zelene, plôch pre spomínanú občiansku vybavenosť a parkovacie miesta) na urbanizáciu miest.

Inžinierske siete

Ide o mimoriadne dôležitý aspekt ovplyvňujúci voľbu pozemku i jeho cenu. Preverte si inzeráty, ktoré tvrdia, že pozemok má všetky inžinierske siete a buďte obozretní. Problém môže byť s dostatočnou kapacitou, siete bývajú dimenzované na určitý výkon, prípojku či potrubie. Skontrolujte si pripojenie na rozvod vody, zemného plynu a elektrickej energie, linky pevnej telefónnej siete, prípojku kanalizácie, káblového televízneho rozvodu, ale aj existenciu príjazdovej cesty.

územný plán

Územný plán

Predstavte si, že ste našli lokalitu, ktorá sa vám páči. Bude tomu tak ale aj o pár rokov? Viete, aké sú plány v okolí vášho pozemku? Overte si to na stavebnom úrade, kde by mal byť uložený územný plán prístupný každému občanovi. Z neho zistíte, či vám pri pozemku časom nevyrastie priemyselná zóna, rušná cestná komunikácia, alebo rovno skládka. A keď už ste tam, tak si môžete zistiť, či ide skutočne o stavebný pozemok a či nemá nejaké obmedzenia .

Bezpečnosť

Pri výbere ideálnej lokality pre váš nový domov vám odporúčame zistiť si niečo aj o jej bezpečnosti. Ak je to možné, skúste si od miestnych zistiť, akú má povesť. Pýtajte sa v okolí, na polícii, štatistickom úrade, prečítajte regionálnu tlač alebo pátrajte na internete. Zaujímať by vás mohla aj miera kriminality vo skúmanej lokalite. Sú v okolí inštalované kamery, je funkčné pouličné osvetlenie? Pátrajte a myslite na svoju bezpečnosť.

Genius Loci

Na záver si priznajme, že  človek je predsa len tvor emocionálny a pri rozhodovaní sa o svojom budúcom bydlisku môže prihliadať aj na atmosféru miesta, kde sa rozhodne žiť. Na čo by bolo dobré mať vysporiadané všetky pragmatické kritériá, keď sa na danom mieste nebudete cítiť dobre?  Ideálne je nájsť si miesto šité na svoju „mentálnu mieru“. Želáme vám, aby ste také našli a vo svojom drevodome sa cítili príjemne, nech už bude postavený kdekoľvek.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok