KVH – Drevo, ktoré sa premení na drevodom

KVH-hranoly-pre-drevodomy

Moderná drevená konštrukcia vyžaduje priekopnícke stavebné materiály z masívneho dreva, ktoré sú charakteristické jasne definovanými technickými vlastnosťami. Skrátka, realizácia modernej drevostavby je ťažko predstaviteľná bez rozmerovo presných, presne dimenzovaných a technicky sušených výrobkov z masívneho dreva – KVH hranolov. Ide o sofistikované konštrukčné drevo, ktoré spĺňa najnáročnejšie požiadavky na kvalitu, pevnosť a únosnosť.

kvh-hranoly-pre-drevostavby-Timberhouse
KVH hranoly

Čo sa skrýva pod skratkou KVH?

Napriek tomu, že angličtina je vo svete rozšírenejšia, u nás sa ujala skratka z nemeckého slova „Konstruktionsvollholz“ (konštrukčné masívne drevo) a nie anglické znenie „Solid Structural Timber“. Takže na Slovensku sa skôr stretnete s KVH drevenými hranolmi. Tam, kde štandardné nespracované rezivo z píly nestačí, KVH predstavuje drevený stavebný hranol, ktorý vďaka svojim vlastnostiam podstatne rozširuje možnosti využitia dreva v konštrukciách.

Ihličnaté hranoly sú pre váš dom ideálne

Na výrobu KVH hranolov sa používa mäkké drevo ihličnanov (smrek, jedľa, smrekovec alebo borovica), avšak všeobecne najrozšírenejšou a najpoužívanejšou drevinou u nás je smrek v presne definovanej povrchovej kvalite. Drevo výborne znáša nízke teploty. Je mäkké, ľahko opracovateľné, pružné, rovnomerne štiepateľné a pomerne pevné. Farbu má neutrálne svetlú, s typickým hodvábnym leskom. Má všeobecne malý podiel živíc a homogénnejšiu stavbu vlákien. Má príjemnú nevtieravú vôňu.

drevena-konstrukcia-domu-z-KVH-hranolov_Timberhouse
KVH hranoly použité pri konštrukcii drevodomu Timber 02

Nie je hranol ako hranol. Prečo práve KVH?

  • Materiál je dostatočne vysušený

Rezivo KVH hranolov po vysušení nie je nutné ošetrovať proti drevokazným hubám, plesniam a škodcom, nakoľko bolo od možných zárodkov týchto biologických nepriateľov dreva sterilizovaný vysokou teplotou.

  • Je tvarovo stály​

Deformácia dreva je minimalizovaná, čo znamená, že sa už nekrúti a nepraská v dôsledku vysušeného stavu.

  • Dĺžka a jej variabilita

Pred spracovaním sú hranoly podrobené kontrole kvality s následným odstránením chýb dreva (hniloba, praskliny a pod.) a dĺžkovo nadstaviteľné zubovým spojom na potrebnú dĺžku. Je možné vyrobiť prakticky nekonečnú dĺžku, čo znamená výhodu oproti bežnému stavebnému rezivu, ktoré je limitované dĺžkou guľatiny, z ktorej je vyrobené.

  • Rozmerovo stabilný

Hranoly sú hrúbkovo a šírkovo egalizované (to znamená, že majú po celej dĺžke rovnakú šírku i výšku). Táto vlastnosť je dôležitá pre dokonalú rovnosť stien drevostavieb. Ak by to neplatilo, nastal by veľký problém pri opláštení týchto prvkov, pretože by sa mohli vyduť.

  • Pevnosť ​

Jednotlivé zubovité spoje neznižujú pevnosť hranolov, pretože nanesené lepidlo do zubov dodáva žiadanú spojovú pevnosť. To znamená, že nadpájaním dĺžky nedochádza k zníženiu pevnosti hranolov, práve naopak. Platí pravidlo, že pevnosť v zubovitom spoji musí byť vyššia ako v samotnom dreve, čo je ďalšia výhoda oproti stavebnému rezivu.

Na záver môžeme skonštatovať, že potenciál konštrukcie dreva nie je ani zďaleka vyčerpaný a sme ešte len na začiatku cesty smerujúcej k modernej drevárskej kultúre. Zatiaľ sa však KVH ukazuje ako najlepší konštrukčný materiál, z ktorého staviame naše drevodomy aj my v Timberhouse.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok