Ako sa správne starať o terasu, aby sme si ju užili čo najdlhšie

Ako sa starat o terasu

Máme pre vás zopár užitočných trikov a rád, ako udržať jej novučičký vzhľad.

Večery strávené na letnej terase bývajú jednoducho bezchybné. Príjemná atmosféra, rodina, priatelia, svätojánske mušky a nesmie chýbať, samozrejme, aj dobré jedlo a pitie. Aby podobných večerov bolo čo najviac, je dobré si osvojiť týchto pár tipov a rád, ako sa starať o terasu.

Aké drevo, taká terasa

Pri výbere terasového dreva je najdôležitejším kritériom jeho trvanlivosť. Vhodnou drevinou je smrekovec. Pokiaľ by ste mali chuť na niečo netradičné a viac čokoládové, dreviny Bangkirai a Massaranduba určite nesklamú vaše očakávania. Čím kvalitnejšie drevo si zvolíte, tým jednoduchšia bude vaša terasa na údržbu.

impregnovaná drevená pergola

Čo poškodzuje drevo?

Keďže vonkajšia terasa je vystavená vplyvom počasia, vyžaduje si špeciálnu údržbu. Slnečné lúče, dážď a mínusové teploty spôsobujú rýchlejšie starnutie dreva – najviac ohrozené sú otvorené netienené terasy. Ak by ste starostlivosť o terasu zanedbali, výsledkom by bol šedivý odtieň dreva. Fotodegradácii dreva je náchylná najviac zložka lignín – v zastúpení 26 – 35 % v dreve. Lignín má vysokú absorpčnú schopnosť UV žiarenia. Pre nás, ktorí v prírodných vedách nie sme doma, len vysvetlíme, že absorpcia UV žiarenia má vplyv na farebnú zmenu dreva.

Ako ošetrovať terasu?

Impregnačný olej na drevo zvyšuje jeho odolnosť a chráni ho proti nepriaznivým vplyvom UV žiarenia a vody. Taktiež udržiava pôvodnú kvalitu a farebnú škálu dreva. Ak sa práve pri pohľade na vašu terasu chytáte za hlavu a hovoríte si, že tieto informácie ste si mali prečítať o niečo skôr, nezúfajte. Sivá farba dreva je len povrchová, dosahuje hĺbku 3mm, a teda sa dá odstrániť použitím vhodných prípravkov alebo prebrúsením. Aby ste sa do budúcna vyhli týmto úpravám, postačí, keď budete terasu pravidelne olejovať.

drevený prístrešok ošetrený náterom

Keď nenaolejujeme linoleum, naolejujeme terasu

Krytú terasu odporúčame olejovať každé 3 roky. Nechránená potrebuje starostlivosť 1 až 2 krát ročne, najlepšie na jar alebo v lete. Majte na pamäti, že predtým ako sa pustíte do olejovania, je potrebné terasu dôkladne umyť a nechať vyschnúť – vlhkosť nesmie prekročiť 18 %. Ak si nie ste istí, či je drevo už suché, pokojne počkajte aj 4 dni. Precíznosť, s ktorou sa budete venovať čisteniu, sa vám odmení kvalitou náteru. Na natieranie odporúčame použiť kefu s rúčkou alebo valček. Po 12 hodinách od prvého náteru, naneste druhý, ale pozor – natierajte v tenkých vrstvách! Olejovaním predídete trhlinám, riasam a šednutiu dreva.

Čo robiť s nepozvanými hosťami?

Nástrahy ako huby, plesne a drevokazný hmyz číhajú predovšetkým na mladé a nové drevo. Uchrániť ho môžete špeciálnym insektívnym a fungicídnym prípravkom. Ak máte problémy s vlhkosťou terasy, môže vám pomôcť lazúra. Lazúru si môžete prispôsobiť odtieňu dreviny.

Veríme, že sme teraz zabezpečili patričnú starostlivosť od vás nejednej terase. A ak o tej svojej ešte len snívate, práve sme vás pripravili na jar či leto 2020.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok