Čaká nás drevená budúcnosť? Drevo ako perspektívny materiál budúcnosti

Timberhouse drevená budúcnosť

Pod vplyvom klimatických zmien si ľudia začínajú uvedomovať svoju zodpovednosť za ďalší osud našej planéty a hľadajú udržateľnejšie a ekologickejšie riešenia pre svoj každodenný život i budúcnosť. Začína to odmietaním plastových vrecúšok a slamiek, pokračuje zero waste životným štýlom až napokon ľudia zistia, že aj svoje obydlie môžu premeniť na nízkoenergetické a zmenšiť tak svoju uhlíkovú stopu. Drevo sa preto javí ako ideálny materiál pre budúcnosť.

Budúcnosť je v udržateľnosti

Nemusíme oplývať jasnovidnými schopnosťami, aby sme mohli povedať, že ak chceme túto planétu ako ľudstvo obývať čo najdlhšie, budeme sa musieť zamyslieť nad udržateľnosťou našich skutkov. Drevo je jedným z mála materiálov, ktorý ponúka možnosť bezodpadového spracovania. Navyše je recyklovateľné, a keďže ide o prírodný materiál, nezaťažuje životné prostredie pri výrobe, ani pri likvidácii.

Drevo ponúka takmer nekonečné množstvo možností využitia od obyčajnej varechy, cez nábytok až po domy. Čo sa ale stane, keď drevo doslúži? Jednou z jeho najvýznamnejších výhod je, že je ďalej obnoviteľným a recyklovateľným materiálom. Väčšinu drevených výrobkov je možné na konci ich životného cyklu použiť na výrobu ďalších produktov či na výrobu tepelnej energie.

Čo je doma, to sa ráta

Pre nás, ľudí žijúcich na Slovensku, má drevo skutočne svetlú budúcnosť. Naši lesníci udržiavajú slovenské lesy zdravé a odolné, aby boli schopné poskytovať dostatok suroviny aj pre budúce generácie. Vďaka využívaniu lokálneho dreva sa nezaťažuje životné prostredie jeho ďalšou prepravou a podporuje sa miestna ekonomika či zvyšuje životná úroveň tvorbou nových pracovných miest.

Tak, ako lesníci na Slovensku dodržiavajú všetky dôležité zásady trvalo udržateľného rozvoja (ekonomická efektívnosť, spoločenská akceptácia a užitočnosť či environmentálna výkonnosť), tak aj my ako výrobcovia a stavitelia rodinných domov myslíme na udržateľnosť našich riešení. Preto sme sa aj my rozhodli pre naše stavby využívať primárne tento prirodzený ekologický materiál, ktorým je drevo.

drevodom Timber 06
drevodom Timber 06

Drevo tu vždy bolo, je a bude

Naši predkovia po tisícročia využívali drevo na stavbu svojich obydlí, dobre poznajúc jeho bezkonkurenčné výhody. Či už ide o fyzikálne, mechanické, technologické  alebo estetické vlastnosti, drevo je jednoducho jednotkou v oblasti stavebných materiálov. Napriek pochybnostiam mnohých, sa na Slovensku nemusíme obávať výrazného úbytku dreva. Môžeme sa spoľahnúť na to, že naše lesy nám poskytujú i naďalej budú poskytovať dostatok dreva aj v budúcnosti.

Domy vyrobené z dreva nevyzerajú vždy ako zruby v horách či záhradné chatky. Kvalitné drevodomy sú moderné, štýlové a ekologické stavby, ponúkajúce množstvo ekonomických i zdravotných výhod. Drevodom je bezpochyby rozumnou investíciou do budúcnosti, ktorú oceníte nie len vy, ale aj budúce generácie a v neposlednom rade aj naša planéta.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok