Ako získať dotáciu na drevodom? Nie je to vôbec také náročné

ako získať dotáciu na drevodom?

Hoci veľa ľudí na náš štát pravidelne nadáva (a v niektorých oblastiach sa tomu ani nedá čudovať), život na Slovensku má aj mnoho výhod. Okrem iných je to aj tá, s ktorou máme osobné skúsenosti, a síce dotácia na drevodom. Pretože drevodomy sú ekologické, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa rozhodlo ponúknuť na ne nevratné príspevky.

Využije sa domáce drevo a uľaví sa aj Zemi

Ministerstvo k tomuto kroku pristúpilo najmä z dôvodu využitia domáceho dreva a šetrenia životného prostredia. Stavba drevodomu je totiž energeticky výrazne menej náročná než bežná stavba. Zaujímavé pritom je, že aktuálne otvorená výzva s názvom „Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou spotrebou energie“ je určená napr. aj pre modulové domy.

Smerodajné je v tomto prípade to, ako dokáže šetriť energie, nie materiál, z ktorého je dom postavený.

Aké podmienky treba splniť, ak chcete získať príspevok?

Aj keď sme so slovenských končín zvyknutí na istú dávku byrokracie, v tomto prípade podmienok nie je naozaj tak veľa. Dôležité je, aby mal dom minimálne požiadavky na spotrebu energií a dokázal tak výrazne prispieť k ochrane životného prostredia.

Dom pritom musí byť oficiálne určený na bývanie, jeho celková podlahová plocha nemôže byť väčšia ako 200 m2, musí sa nachádzať na území Slovenskej republiky a skolaudovaný po 31. 12. 2014. Dotáciu tak môžete získať aj spätne na domy postavené po tomto dátume.

drevodom TIMBER 27
drevodom TIMBER 27

Naše domy spĺňajú aj prísnu energetickú normu

Domy Timberhouse, či už ide o drevodomy alebo o modulové domy, dosahujú pri vhodne zvolenej izolácii a spôsobe vykurovania prísne štandardy energetických tried A1 či A0, vďaka čomu spĺňajú podmienky pre získanie príspevku. Dom by mal využívať energiu z obnoviteľných zdrojov, o čo sa tiež vieme postarať. Váš nový domov tak bude pripravený nielen na prítomnosť, ale aj na budúcnosť. 

V 21. storočí sme konečne aj spôsobom podania žiadosti, ktorú je možné podať elektronicky. Systém vám následne vygeneruje listinnú podobu dokumentu, ku ktorému priložíte potrebné prílohy (kolaudačné rozhodnutie, projektovú dokumentáciu, fotodokumentáciu) a do 10 dní predložíte Ministerstvu dopravy a výstavby SR. Pozrite si aj vzor Žiadosti o poskytnutie príspevku. Nezabúdajte, že žiadosť môžete podať na už skolaudovaný dom. Bude nám cťou s vami absolvovať konzultáciu, v rámci ktorej vám radi odporučíme správne riešenie presne pre vás. Stačí nám zavolať alebo napísať. 🙂

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok