5 najrozšírenejších mýtov o drevodomoch, ktoré je načase vyrúbať

Poznáte to, zlé zvesti sa rýchlo šíria a drevodomy nie sú výnimkou. Mnohokrát však za ne môže len nekvalitne postavená stavba s chybami, ktoré vznikli neprofesionatitou či nedodržaným technologickým postupom.

Letokruhy drevodomov sú vraj zrátané. Naozaj majú nízku životnosť?

Drevodomy sú v skutočnosti z aspektu životnosti plne konfrontovateľné so stavbami z iných materiálov. Podmienkou je kvalitný materiál, v našom prípade drevo, ktoré je vhodne odborne ošetrené. Tým sa logicky predlžuje životnosť celého domu. Precíznou realizáciou stavby a pri bežnej údržbe je možné docieliť viacgeneračnú životnosť, celkom porovnateľnú s iným domom. V neposlednom rade, žijeme v dobe, kedy akákoľvek stavba zostarne skôr „morálne“ ako funkčne. Životnosť drevodomu je teda aj vo vašich rukách.

KVH hranoly používané v drevostavbách

Drevodomy nemusia byť zdravé ako buk. Naozaj jednoduchšie podliehajú rôznym plesniam či drevokazným hubám a hmyzu?

Súčasné moderné materiály so správnou povrchovou úpravou zabezpečujú vysokú odolnosť drevených konštrukcií proti vyššie uvedeným nákazám, ktoré boli v minulosti nepriateľom drevených stavieb. Ak je teda drevo správne ošetrené, niet sa čoho obávať. Základom ochrany proti týmto škodcom je zvládnutie princípov konštrukčnej ochrany dreva, ktoré zamedzujú vnikaniu vlhkosti do konštrukcie. Drevokazné huby a červotoče môžu pre drevostavbu predstavovať nebezpečenstvo iba pri nedostatku skúseností pri výstavbe (obvykle pri výstavbe svojpomocne) či nesprávnej voľbe materiálov.

V drevodome ma dobrý pocit na dlho neohreje. Naozaj sa ťažšie vykuruje?  

V skutočnosti sú ich izolačné vlastnosti prakticky rovnocenné s inými stavbami. Záleží na druhu zateplenia, no v zásade klasický drevodom má rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti ako  murovaný dom. Ak je postavený profesionálne, s dobrou izoláciou, z dlhodobého hľadiska vracia počiatočné náklady na vykurovanie, prípadne chladenie v podobe úspor na prevádzku. Ak je predsa len určitý rozdiel, v zmysle nižšej akumulácie tepla, tak je potrebné vziať na zreteľ možnosť drevodomu pružnejšie reagovať na zmeny a momentálne požiadavky svojich užívateľov. Naviac, niekto berie ako výhodu, že v lete sa drevostavba neprehrieva a v zime sa zase oveľa rýchlejšie vykúri.

Horíme láskou k drevodomom. Naozaj tak rýchlo podľahnú požiaru?   

Zdá sa to ako jasný a logický argument, veď všetci vieme, že drevo horí a tehla nie.Nie je to ale také jednoznačné. Inak sa chová polienko v krbe a úplne inak drevo v stavebnej konštrukcii. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že v súčasnosti sa pri drevostavbách kladie osobitný dôraz na odolnosť proti požiaru. Moderné konštrukčné stavebné prvky z dreva majú vyššiu protipožiarnu odolnosť než porovnateľný profil z ocele. Ďalej je dôležitá skutočnosť, že keď drevo ohorí, na povrchu sa vytvorí niekoľkomilimetrová zuhoľnatená vrstva, ktorá bráni ďalšiemu horeniu, a tak sa konštrukčná pevnosť znižuje pomalšie.

Timberhouse využíva na stavbu drevodomov sádrovláknité dosky Fermacell. Norma stanovuje, že stavba musí odolať ohňu po dobu minimálne 30 minút. Tento limit spomenuté materiály, ktoré pri konštrukcii využívame, bez problémov prekračujú.

interiér drevodomu Timberhouse

Ako sa do drevodomu volá, tak sa z neho ozýva. Majú drevodomy zlú akustiku?

To je v dnešnej dobe pri súčasných skúsenostiach a technologických možnostiach minulosťou. Ďalej treba podotknúť, že tento problém sa môže týkať aj ďalších typov domov. Kedy? Keď sú zle zhotovené detaily stavby. V kvalitne postavenej drevostavbe možno dosiahnuť minimálne rovnaké akustické parametre s inými stavbami, ba dokonca aj lepšie. Pred hlukom vás ochráni vhodná voľba izolačných materiálov s dobrými akustickými vlastnosťami.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach alebo e-mailom.

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Nepremeškajte ani článok!

Prihláste sa na odber najnovších článkov o drevostavbách a modulových domoch.

Výborne!

Najnovšie články budete odteraz dostávať priamo do mailovej schránky.

nový blogový článok